resepi air urmm sedap..

Resepi Air Bandung
sirap_bandung

Bahan-Bahan:
Sirap/Pewarna Merah
Gula Pasir
Daun Pandan
Air
Sedikit garam
Satu tin susu cair
Sebotol air soda

Cara penyediaan:
1. Untuk membuat sirap, campurkan gula pasir, pewarna merah, daun pandan dan air secukupnya. Untuk menghasilkan sirap yang lebih baik, pastikan ianya pekat, merah dan cukup manis.
2. Bancuh susu cair bersama sirap (mengikut sukatan yang diperlukan). Kacau sehingga sebati.
3. Campurkan air soda ke dalam bancuhan susu dan sirap. Semasa proses ini, anda perlu mengacau supaya susu tidak pecah.
4. Tambahkan secubit garam dan kacau lagi.
5. Sedia untuk dihidangkan. Tambah ais untuk sejuk.

Air Tembikai
tembikai
Bahan-Bahan:
½ biji buah tembikai (sedang)
125 gm gula pasir (sirap)
125 ml air panas mendidih (sirap)
1 biji limau nipis
Air tembikai & ketul-ketul ais
875 ml air sejuk

Hiasan:
Daun pudina
½ cawan isi tembikai yang dipotong dadu

Cara penyediaan:
1. Sediakan sirap. Masukkan gula ke dalam mangkuk, tuangkan air panas. Kacau tutup mangkuk itu.
2. Sediakan air buah. Cuci & dipotong dadu (hiasan). Korek isi tembikai dengan sudu besar dan masukkan ke dalam mangkuk adunan.
3. Perah air tembikai dengan menekankannya di dalam tapis aluminium dengan menggunakan senduk kayu kemudian tuang air ke dalam jag.
4. Perah limau. Tapis sirap ke dalam jag air tembikai, tambahkan 875 ml air sejuk, kacau & sejukkan di dalam peti ais.
5. Potong dadu isi tembikai untuk hiasan. Apabila cukup sejuk masukkan hiasan ini serta daun pudina dan hidangkan.

Air Kelapa Muda
kelapa_muda
Bahan-bahan:
1 biji kelapa muda
125 gm (4 camca besar penuh) gula pasir (untuk dibuat sirap)
125 ml air panas mendidih (untuk dibuat sirap) Hiasan:-
Air kelapa
375 ml air sejuk daripada peti ais
isi kelapa yang dikikis

Cara penyediaan:
1. Sediakan sirap. Masukkan gula ke dalam mangkuk dan tuang air panas mendidih ke dalamnya.
2. Kacau dan tutup mangkuk itu. Sediakan buah. Tebuk bahagian atas kelapa tuangkan airnya ke dalam jag.
3. Belah kelapa dan kikiskan isinya dengan camca teh. Bubuh isinya ke dalam jag.
4. Tapis sirap yang sejuk ke dalam jag dan tambahkan air sejuk secukupnya.
5. Sejukkan di dalam peti ais. Hidangkan di atas dulang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s